Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Kwiecień 18, 2024, 15:49:30

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane

Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja Admin kontakt BLOG
Strony: [1] 2 3 4 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Grzyby  (Przeczytany 18980 razy)
kokesh
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 31
Offline Offline

Wiadomości: 1299



: Wrzesień 06, 2010, 14:17:47

Aktualnie zaczyna się wysyp i czas na grzybowe żniwa . Chodząc po lesie z wykrywką nie sposób ich nie zauważyć .Łącząc przyjemne z pożytecznym przy odrobinie szczęścia i grzybowej wiedzy , przywozimy z wyprawy nie tylko fanty . Może macie jakieś ciekawe przepisy ,albo zbieracie jakieś niezbyt popularne gatunki, oczywiście  jadalne . O halo-grzybkach , raczej się nie rozpisujmy .Pozdro...


* bbb 399.jpg (82.12 KB, 640x480 - wyświetlony 329 razy.)

* bbb 400.jpg (80.25 KB, 640x480 - wyświetlony 334 razy.)

* bbb 405.jpg (64.72 KB, 640x480 - wyświetlony 326 razy.)
Zapisane
kokesh
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 31
Offline Offline

Wiadomości: 1299



Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2010, 14:20:03

Moim przysmakiem pozostaje niezmiennie , kania .
Zapisane
kokesh
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 31
Offline Offline

Wiadomości: 1299



Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2010, 14:20:35

zd.


* bbb 404.jpg (64.12 KB, 640x480 - wyświetlony 328 razy.)
Zapisane
piotr777
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 57
Offline Offline

Wiadomości: 1091


MINELAB X-Terra XP-deus


Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2010, 14:24:23

Najlepsze jak dla mnie Rydze i Kurki resztę też lubię ale te są wyjątkowe. Język
Zapisane

Pamiętaj,że jesteś poszukiwaczem, a nie barbarzyńcą a twoje postępowanie kształtuje opinię o wszystkich poszukiwaczach.
slo_mo
Chorąży
***

Pomógł 1
Offline Offline

Wiadomości: 83



Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2010, 14:26:46

Moim przysmakiem pozostaje niezmiennie , kania .

Czyli sprawca największej ilości zatruć - grzyb najczęściej mylony z muchomorami.
Kanię i ja lubię - za małolata u babci na wsi takie cudo pieczone na żeliwnej kuchni z odrobiną soli było prawdziwym rarytasem Mrugnięcie
Zapisane
adek
Administrator
Pułkownik
**

Pomógł 34
Offline Offline

Wiadomości: 1893



WWW
Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2010, 14:29:01

kania w bułce tartej, mniam, lepiej smakuje niż schabowy Mrugnięcie
Zapisane

Nie znać własnej historii znaczy na zawsze pozostać dzieckiem- Cyceron
kokesh
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 31
Offline Offline

Wiadomości: 1299



Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2010, 14:40:49

Pamiętam lata temu , leśniczówka k/o Augustowa, późny wrzesień a może już październik , pierwszy szron na trawie, siódma rano. Wysypujemy się z budy campingowej  w ten zimny niegościnny poranek , przecierając leniwie zapite oczęta i wdychając powietrze ostre jak  polsilver . Gdy nagle do nozdrzy dociera zapach smażonych na maśle Rydzy . Nie mogę pisać ,bo mi  na samą myśl ślina kapie na klawiaturę . Język
Zapisane
kokesh
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 31
Offline Offline

Wiadomości: 1299



Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2010, 14:47:14

Kanie najpierw moczymy w mleku , żeby pozbyć się gorzkawego smaku zarodników , następnie odciskamy obtaczamy w jajku i bułce, po czym smażymy na niezbyt dużym ogniu aż się zarumieni . kto jadł ten wie jak smakuje .
Umyte Rydze smażymy na maśle na obie strony  , nie zbyt długo, żeby się nie przypaliły bo będą gorzkie .
Wszystkie smażone grzyby solimy po usmażeniu , a zwłaszcza Rydze .Pozdro...
Zapisane
desmo_sm
Gość
Odpowiedz #8 : Wrzesień 06, 2010, 15:33:25

Kiedyś poszlismy na wykopki a że fantów było mało to zacząłem zbierać grzyby i trafiły mi sie właśnie duże kanie były tak duże ze same kapelusze odciąłem i włożyłem do reklamówki kilka sztuk koło siebie jak książki. Mama usmażyła z bułeczką tartą, były tak pyszne ze do tej pory nic tak smacznego nie jadłem. Dużych kani nie sposób pomylić z muchomorem sromotnikowym to tylko ci co zbierają małe z niewidactwa i chciwości się mylą miast poczekać az urośnie.
Zapisane
cpt. Nemo
R.I.P.
Pułkownik
*

Pomógł 27
Offline Offline

Wiadomości: 1032



Odpowiedz #9 : Wrzesień 06, 2010, 16:35:38

Kanie i rydze fajne sa, ale ja chyba jednak z takich bardziej codziennych grzybkow to kocham maslaczki Uśmiech Pyszne i duszone - fantastyczne Uśmiech

Prawdziwek, na przyklad, to on dobry jest, do ususzenia, do bigosu, jako dodatek do takich maslaczkow itp. a jak malutki to fantastyczny do octu Uśmiech
Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2010, 16:37:29 wysłane przez cpt. Nemo Zapisane

R.I.P
Melfi
Major
****

Pomógł 11
Offline Offline

Wiadomości: 616



Odpowiedz #10 : Wrzesień 06, 2010, 17:31:05

Ja się na grzybkach nie znam.
Ale lubię Jak babcia zrobi w Occie Uśmiech
Zapisane
pawel888
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 53
Offline Offline

Wiadomości: 1041


MTWiC


Odpowiedz #11 : Wrzesień 06, 2010, 22:12:20

Kania- popieram kolegów, lepsza od schabowego. A z reszty grzybów to duszone z chlebkiem, mniam...
Grzybków w tym roku Ci u nas dostatek Uśmiech
Grzybiarzy zaś po lasach jeszcze więcej...
<pozdro
Zapisane

Kto nie pamięta historii skazany jest na jej ponowne przeżycie...
kokesh
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 31
Offline Offline

Wiadomości: 1299



Odpowiedz #12 : Wrzesień 12, 2010, 17:30:41

Kania, fakt , pyszny grzyb . Lecz umiejętność jej rozpoznania ,to już wyższa szkoła.  Jeśli nie jesteśmy pewni ,to lepiej nie ryzykujmy, zwłaszcza że podobieństwo niektórych silnie trujących muchomorów jest wręcz niesamowite . Czasami potrafią rosnąć nawet koło siebie .


* nowy 417.jpg (91.32 KB, 640x480 - wyświetlony 373 razy.)
Zapisane
adek
Administrator
Pułkownik
**

Pomógł 34
Offline Offline

Wiadomości: 1893



WWW
Odpowiedz #13 : Wrzesień 12, 2010, 17:32:21

nie jestem specem, ale kania ma chyba charakterystyczne ciapki, do tego obowiązkowo pustą nóżke i na niej ten pierścień.
Zapisane

Nie znać własnej historii znaczy na zawsze pozostać dzieckiem- Cyceron
kokesh
Moderator Globalny
Pułkownik
*****

Pomógł 31
Offline Offline

Wiadomości: 1299



Odpowiedz #14 : Wrzesień 12, 2010, 17:35:04

 Oczywiście że ma . Kania czy muchomor ?


* nowy 421.jpg (69.49 KB, 640x480 - wyświetlony 365 razy.)
Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2011, 11:21:10 wysłane przez kokesh Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do góry Drukuj 
Skocz do:  

Mazowieckie forum poszukiwaczy skarbów. Firma archeologiczna
Pozycjonowanie z agencją z Warszawy Skuteczni.pl

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines